Szarlotka cioci Zosi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjny rodzinny przepis na cudowną szarlotkę

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    20 gramów masła
    350 gramów mąki pszennej
    1 jajko
    2 ugotowane żółtka
    5 łyżek cukru pudru
    Ekstrakt waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    6 średnich jabłek
    Łyżka brązowego cukru
    Dwie duże garście rodzynek
    Sok i skórka z 1 cytryny
    1 łyżka cynamonu
    Szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki kaszy manny

    Dodatkowo
    Masło i kasza manna do formy
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto

Szarlotka cioci zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekam masło z jajkami i cukrem, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wanilią. Szybko zagniatam kulę i chłodzę minimum pół godziny w lodówce.
    W międzyczasie szykuję nadzienie. Obieram jabłka i kroję je w średniej wielkości kostkę, przekładam do rondelka. Dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy. Zalewam całość 3 łyżkami wody i duszę około 6-7 minut, owoce powinny zostać w całości, ale wyraźnie zmięknąć. Odstawiam do wystudzenia, a następnie dodaję kaszę manną i mieszam dokładnie.
    Ciasto dzielę na dwie równe części.
  • 2. Ciastem wylepiam tortownicę, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Spód gęsto nakłuwam widelcem, wykładam nadzienie. Z pozostałego ciasta odrywam kawałki i układam na wierzchu.

    Szarlotkę piekę przez 40 minut w 185 stopniach.
    Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować