Szarlotka bez jajek z konfiturą truskawkową

5 (149 ocen)

  • 20 min

Tak naprawdę przepis był z jajkami, ale z pośpiechu i jakiegoś roztargnienia nie dodałam ich wcale. Jednak dodatek jogurtu sprawił, że ciasto w smaku i wyglądzie niczym nie różniło się od tego ,,jajecznego". Dodatek konfitury nadaje innego smaku i aromatu.

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    500g mąki
    150g cukru pudru
    200g zimnego masła
    200g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cukier do smaku
    32g cukru waniliowego


Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka bez jajek z konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. W razie konieczności dosypać mąki. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować konfiturą, wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować