Szarlotka bez jaj

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis dostałam od koleżanki, nie wierzyłam, że można upiec ciasto bez jaj.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy mannej
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 szklanki cukru+3 łyżki
    2 łyżeczki cynamonu
    2,5 kg jabłek
    kostka masła
    cukier puder do posypania
    tłuszcz do formy

Szarlotka bez jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki, czyli mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem i dzielimy na 3 części.
    Jabłka umyte wraz ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich 3 łyżki cukru oraz cynamon, dzielimy na pół.
    Blachę o wymiarach 35x25 smarujemy tłuszczem i układamy warstwy:
    warstwa sucha-jabłka-warstwa sucha-jabłka-warstwa sucha. Na wierzch ścieramy zamrożone masło na grubych oczkach.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.
    Po wystygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po ostygnięciu wtedy ma pyszną chrupiącą skórkę. Można podawać z lodami waniliowymi. Idealne do kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy