Szarlotka bez jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki, czyli mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem i dzielimy na 3 części.
Jabłka umyte wraz ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich 3 łyżki cukru oraz cynamon, dzielimy na pół.
Blachę o wymiarach 35x25 smarujemy tłuszczem i układamy warstwy:
warstwa sucha-jabłka-warstwa sucha-jabłka-warstwa sucha. Na wierzch ścieramy zamrożone masło na grubych oczkach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.
Po wystygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje zaraz po ostygnięciu wtedy ma pyszną chrupiącą skórkę. Można podawać z lodami waniliowymi. Idealne do kawy.
Komentarze