Szarlotka Ani

0 (0 ocen)

Przepis mam od babci. Ciasto bardzo często gości na naszym stole. Proste, a jakie smaczne !

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%

    Nadzienie:
    2 kg jabłek
    1 opakowanie cukru wanilinowego (Jeśli jabłka są kwaśne, proponuję dodać go więcej)

Szarlotka ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, obie wstawić do zamrażarki na ok 10-15 minut.
    Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, wyłożyć nią blaszkę wysmarowaną tłuszczem, nakłuć widelcem.
    Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na nie nałożyć drugą, rozwałkowaną część ciasta.
    Piec ok 45-50 minut w 180 stopniach.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok, dodać cukier wanilinowy, wymieszać

Porady

Można posypać cukrem (jeszcze przed pieczeniem), lub cukrem pudrem (po upieczeniu i wystudzeniu)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy