Szarlotka alpejska

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Przepis na ciasto "skomponowałam" sama na podstawie ciasta z cukierni

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Krem
    1 litr śmietany 36%
    10 łyżek cukru pudru
    3 łyżki żelatyny

    Masa jabłkowa
    2,5 litra musu jabłkowego
    1 galaretka cytrynowa
    4 łyżki żelatyny

    foremka 36 x 25 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka Alpejska 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier.
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia.
    Masę żółtkową dodajemy do piany.
    Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.
    Wylewamy na blaszkę i pieczemy na złoty kolor.

    Jabłka wylewamy na patelnię teflonową, do zagotowanych dodajemy galaretkę oraz żelatynę i dobrze mieszamy.
    Gorącą masę jabłkową wylewamy na biszkopt (wtedy biszkopt nasiąknie jabłkami i nie wymaga ponczu)

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

    Śmietanę wykładamy na ciasto z wystudzoną masą jabłkową.
    Wierzch posypujemy kakaem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować