Szarlotka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia.
Masę żółtkową dodajemy do piany.
Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.
Wylewamy na blaszkę i pieczemy na złoty kolor.
Jabłka wylewamy na patelnię teflonową, do zagotowanych dodajemy galaretkę oraz żelatynę i dobrze mieszamy.
Gorącą masę jabłkową wylewamy na biszkopt (wtedy biszkopt nasiąknie jabłkami i nie wymaga ponczu)
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
Śmietanę wykładamy na ciasto z wystudzoną masą jabłkową.
Wierzch posypujemy kakaem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze