Szarlotka a'la Pani Walewska

4.5 (148 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Połączenie szarlotki z bezą jak w Pani Walewskiej.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO::
    - masło/margaryna: 180 gramów
    - mąka: 2.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - śmietana kwaśna 18%: 2 łyżki
    NADZIENIE:
    - jabłka (antonówki, renety): 1.5 kilograma
    - cukier: 0.33 szklanki
    - rodzynki: 100 gramów
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kardamon: 0.5 łyżeczki
    BEZA::
    - białka: 3 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - ocet winny biały: 1 łyżeczka
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    KARMEL::
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Beza

Szarlotka a'la pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami, cukrem i rodzynkami, poddusić w garnku ok. 5 minut.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszce, pozostawiaj. Blaszkę wstawić do lodówki na ok. godzinę. Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Ciasto na blaszce posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na jabłka.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.).
  • 3. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i ocet.
    Po ok. 15 minutach pieczenia pianę wyłożyć na ciasto, posypać orzechami.
    Piec kolejne 30 minut.
  • Szarlotka a'la Pani Walewska 4. Upieczoną szarlotkę udekorować pajęczynka z karmelu: cukier rozpuścić w rondelku, gdy lekko zbrązowieje zdjąć z ognia, trochę przestudzić, by można było wyciągać „nitki”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować