PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szarlotka a'la Pani Walewskahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/61/ede6e885c596bda7d760397ff5579ab41d5feaf9.jpeg49283264http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-a-la-pani-walewska-7
1.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami, cukrem i rodzynkami, poddusić w garnku ok. 5 minut.
2.
Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszce, pozostawiaj. Blaszkę wstawić do lodówki na ok. godzinę. Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Ciasto na blaszce posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na jabłka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.).
3.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i ocet.
Po ok. 15 minutach pieczenia pianę wyłożyć na ciasto, posypać orzechami.
Piec kolejne 30 minut.
4.
Upieczoną szarlotkę udekorować pajęczynka z karmelu: cukier rozpuścić w rondelku, gdy lekko zbrązowieje zdjąć z ognia, trochę przestudzić, by można było wyciągać „nitki”.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze