Szarlotka a'la pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami, cukrem i rodzynkami, poddusić w garnku ok. 5 minut.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszce, pozostawiaj. Blaszkę wstawić do lodówki na ok. godzinę. Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Ciasto na blaszce posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na jabłka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.).
3.Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i ocet.
Po ok. 15 minutach pieczenia pianę wyłożyć na ciasto, posypać orzechami.
Piec kolejne 30 minut.
4.Upieczoną szarlotkę udekorować pajęczynka z karmelu: cukier rozpuścić w rondelku, gdy lekko zbrązowieje zdjąć z ognia, trochę przestudzić, by można było wyciągać „nitki”.
Komentarze