Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne ciasto, które podbije serce każdego łasucha. Smak wynagradza długi czas przygotowania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g margaryny lub masła (wcześniej wyjętej z lodówki, by nie była za twarda)
    4 jajka

    JABŁKA:
    1,5-2 kg jabłek
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    (można dodać też 1 łyżeczkę cynamonu)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy jabłka, kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, podsmażamy, tak aby jabłka się nie rozpadały. (Dodajemy cynamon).
  • Szarlotka 2. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakuje jako bomba kaloryczna, czyli podana z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy