Szarlotka

0 (0 ocen)

Szarlotka to ciasto które często gości na moim stole.

Składniki:

  • 500 g mąki
    130 g cukru pudru
    250 g margaryny
    3 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kg jabłek
    50 g cukru
    1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice przesiewam mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję margarynę siekam nożem.
    Do kruszonki dodaję wymieszane ze sobą żółtka jajko i śmietanę. Mieszam na początku nożem następnie zagniatam ciasto.
    Wyrobione ciasto dzielę na dwie równe części, wkładam do woreczków schładzam w lodówce około godzinę.
    Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wałkuję i przekładam na wyłożoną papierem dużą blaszkę. Wykładam starte jabłka, przykrywam pozostałym rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem. Ciasto piekę w 180 stopniach przez godzinę. Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy