Szarlotka

  • wyświetlono: 676 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szarlotka to ciasto które często gości na moim stole.

bryndzia

Składniki

500 g mąki
130 g cukru pudru
250 g margaryny
3 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kg jabłek
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • 1. Na stolnice przesiewam mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję margarynę siekam nożem.
    Do kruszonki dodaję wymieszane ze sobą żółtka jajko i śmietanę. Mieszam na początku nożem następnie zagniatam ciasto.
    Wyrobione ciasto dzielę na dwie równe części, wkładam do woreczków schładzam w lodówce około godzinę.
    Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wałkuję i przekładam na wyłożoną papierem dużą blaszkę. Wykładam starte jabłka, przykrywam pozostałym rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem. Ciasto piekę w 180 stopniach przez godzinę. Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: Margaretka28

Szarlotka

Szarlotka- " jesienno -zimowe ciasto",...

Szarlotka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Szarlotka.

Szarlotka to moje ulubione ciasto.U...

image-0kkkh82

Dodane przez: xamelka1

Szarlotka

Szarlotka jest pyszna i co najważniejsze...

Szarlotka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Szarlotka

Szarlotka z przepisu mojej mamy.

Szarlotka

Dodane przez: JOANNA 55a

Szarlotka

nigdy się nie znudzi

image-040jxwh

Dodane przez: Teodorka

Szarlotka

Robię ją najczęściej z papierówek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE