SZARLOTKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

KRUCHA SZARLOTKA Z CYNAMONEM :))

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -300 GR MĄKI KRUPCZATKI
    -150 GR MĄKI PSZENNEJ
    -2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
    -1 KOSTKA MASŁA
    -4 DUŻE JAJKA
    -2 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY 18%
    -400 GR CUKRU
    -1 CZUBATA ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    -2 KG JABŁEK
    -1 ŁYŻKA CYNAMONU
    -CUKIER PUDER DO POSYPANIA
    -PAPIER DO WYŁOŻENIA BŁASZKI

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ih00aj 1. -DO MĄKI PSZENNEJ I KRUPCZATKI DODAJEMY MASŁO3 ŁYŻKI CUKRU/PROSZEK DO PIECZENIA,ŚMIETANĘ I ŻÓŁTKA
    -ZAGNIEĆ CIASTO ZAWIŃ W FOLIĘ I WŁÓŻ DO LODÓWKI NA 1 GODZ
    -JABŁKA OBIERZ ZETRZYJ NA GRUBYCH OCZKACH,ZASYP CUKREMI CYNAMONEM DUŚ OK 10-15 MIN ODSTAW DO SCHŁODZENIA
  • image-0ushh1m 2. -BLACHĘ 26X37 WYŁÓŻ PAPIEREM DO PIECZENIA
    -2/3 CIASTA POKROJ NA PLASTRY I WYŁÓŻ NA BLACHĘ, PONAŁUWAJ WIDELCEM
  • image-2afdh16 3. -NA CIASTO WYKŁADAMY JABŁKA
  • image-24q0rhb 4. -BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ DODAJĄC POZOSTAŁY CUKIER
    -NASTEPNIE DODAJEMY DO BIAŁEK MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ I DELIKATNIE MIESZAMY
    -POZOSTAŁE CIASTO ZETRZYJ NA TARCE I POSYP CIASTO
  • 5. -PIECZ W TEMP.180 ST.TERMOOBIEG.OK 45-50 MIN

Porady

-KAZDY PIEKARNIK PIECZE INACZEJ WIĘC PILNUJMY CZASU PIECZENIA

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy