1/2 kg mąki
10 dag cukru pudru
20 dag masła (kostka)
4 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
2 łyżki cukru lub według uznania
cynamon - wedlug uznania
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
SZARLOTKA
1.
Mąkę przeisać z prozkiem na stolnice, dodać cukry, pokroić na drobniejsze części (można też zetrzec na tarku ogrubych oczkach), wysiekać wszystko nożem, dodać żółtka, jajko i śmietanę, nadal siekać aż ciasto zacznie sie łączyć. Zagnieść szybko ciasto, podzielic na dwie części, zawinąc w folię spożywczą wlożyc do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.
Jablka obraz, zetrzeć na tarku o grubych oczkach, dodac cukier, wymieszać i pozostawic na kila minut do wydzielenia się soku, Lekko odcisnąć sok dodac cynamon i wymieszać.
3.
Jedną częśc ciasta rozwałkować na stolnicy, przenieść na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. nakłuć w kilku miejscach widelcem, posypać bułką tartą.Wyłożyć na całość jabłka.
4.
Drugą część ciasta rozwałkować, przenieść na ciasto.
5.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50 minut, na złoty kolor.
Komentarze