Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dobre ciasto na jesienne wieczory

  • 20 min

Składniki:

  • kostka masła
    szklanka cukru pudru
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 kg jabłek
    1/2 szklanku cukru
    cynamon

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Połowę wyłożyć wysmarowaną foremkę. Włożyć jabłka.
  • 3. Pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość 2 mm. Wykroić paski i ułożyć na cieście. Piec około 40 minut w 200oC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy