Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta w wykonaniu a smakuje każdemu :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szklanki mąki
    1 i 1/4 kostki margaryny
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 serek homogenizowany waniliowy (Danio)
    2 łyżki śmietany
    RESZTA:
    4-5 średnich jabłek
    1 powidło śliwkowe
    cynamon

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć i wyrobić ciasto. ( Można odstawić na 10-15 min do lodówki).
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować- wyłożyć na blaszkę. Posmarować powidłem. Ułożyć jabłka i posypać je cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka. Ponakłuwać widelcem.
  • 4. Piec w temperaturze 180 C przez 40 min.

Porady

Żeby nie przesłodzić szarlotki dodaję mniej powidła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy