Szarlotka

4.5 (184 ocen)

Moja ulubiona szarlotka

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    500 g mąki pszennej
    250 g masła
    1 szklanka cukru
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany

    Składniki na nadzienie:
    1- 1 1/2 kg jabłek (szara reneta)
    1/4 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na połowę i odłożyć do lodówki na około godzinę.
    Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę i podpiec 10 min w 200 st.
    Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową (pokrojone jabłka przełożyć do garnka, dodać wodę i poddusić około 15-20 min. Dodać cukier i cynamon)

    Następnie wyłożyć drugą część ciasta i piec jeszcze 25-30 minut.

Porady

Do szarlotki podaję sos waniliowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować