Składniki na ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
Składniki na nadzienie:
1- 1 1/2 kg jabłek (szara reneta)
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania przepisu:
Szarlotka
1.
Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na połowę i odłożyć do lodówki na około godzinę.
Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę i podpiec 10 min w 200 st.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową (pokrojone jabłka przełożyć do garnka, dodać wodę i poddusić około 15-20 min. Dodać cukier i cynamon)
Następnie wyłożyć drugą część ciasta i piec jeszcze 25-30 minut.
Porady
Do szarlotki podaję sos waniliowy
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze