Szarlotka-niezwykły smak i aromat tego popularnego ciasta uzyskamy dzięki królowej jesiennych jabłek-szarej renecie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesienią gdy jabłka są najsmaczniejsze proponuję upiec ze świeżych polskich jabłek szarlotkę.Moim domownikom najbardziej smakuje,upieczona ze starej polskiej odmiany szara reneta.W moim domu zyskała nazwę królowej jesiennych jabłek.Sięgajmy po polskie stare odmiany tych owoców bo są najlepsze.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg jabłek szara reneta
    4 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru pudru
    300 g masła
    4 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka oleju o neutralnym smaku
    pół łyżeczki soli
    około 2 szklanki cukru białego
    pół szklanki kaszki orkiszowej jasnej
    łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka-niezwykły smak i aromat tego popularnego ciasta uzyskamy dzięki królowej jesiennych jabłek-szarej renecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy ciasto-mąkę,cukier puder,sól mieszamy dodajemy masło,wszystko siekamy (ma powstać kruszonka).W kruszonce robimy kopczyk dodajemy do środka jajka, olej,kwaśną śmietanę zarabiamy w kulę ciasto.Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia,resztę ciasta również wałkujemy do położenia na jabłkach.Teraz robimy jabłka.Jabłka obieramy,kroimy na kawałki.Do pokrojonych jabłek wsypujemy kaszkę orkiszową mieszamy -tak by kawałki jabłek były otulone orkiszem.Dosypujemy cukier biały i cynamon -wszystko mieszamy.Tak przygotowane jabłka wykładamy na blachę wyłożoną ciastem mocno dociskamy ,przykrywamy drugą częścią ciasta,gęsto nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni C i pieczemy 1 godzinę.Jeszcze gorącą szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli ciasto nie chce się skleić to trzeba dodać jeszcze trochę śmietany.Do jabłek można dać mniej cukru,również cynamonu dajemy według swojego gustu.Wierzch możemy polukrować,oblać czekoladą-jak kto lubi.Chociaż jesienią często piekę szarlotkę to moi domownicy niecierpliwie czekają i zawsze kroimy jeszcze gorącą.Gorąca trochę inaczej smakuje niż zimna ale obie wersje z szarej renety są pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować