• 3 godz. 20 min

Robię ją najczęściej z papierówek i antonówek.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • blacha 25x40
    Składniki na ciasto kruche:
    4 szklanki mąki
    200 g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka smalcu
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1 1/2 kg jabłek
    1 kisiel cytrynowy
    Składniki na bezę:
    białka pozostałe po cieście
    1/2 szklanki cukru
    1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażalnika na ok.30 minut.
    Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody i dusić na małym gazie aż do rozpadnięcia się jabłek, dodać kisiel i wymieszać.
    Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut w temp.200 s C Białka ubić na sztywno wraz z cukrem dodać kisiel i wymieszać. Na podpieczony placek wyłożyć jabłka i ubite białka, resztę ciasta rozwałkować na placek lub zetrzeć na tartce na wierzch ciasta. Piec ok.30 minut w temp.180 s C z termoobiegiem. Podawać z bitą śmietaną i lodami. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować