Szarlotka

5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najlepsza na świecie szarlotka. Przepyszna. Tajemniczym składnikiem jest MIÓD . Warto upiec i spróbować :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jabłek
    4 żółtka
    4 białka
    200 gram mąki pszennej
    1 kopiata łyżka prawdziwego miodu, u mnie spadziowy
    100 gram zimnego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    1 kisiel cytrynowy z proszku
    1 łyżeczka cynamonu
    Szczypta soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zimne masło, żółtka, miód i szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 min do lodówki.
  • 2. Obieramy jabłka i kroimy w plasterki. Dosypujemy cynamonem i odstawiamy.
  • 3. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli. Dodajemy łyżke cukru, a następnie kisiel cytrynowy. Ubite białka mieszamy z jabłkami.
  • 4. Tortownicę (22 cm) smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna trochę większa. I ta większa rozwałkowujemy i wykładamy nią formę. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy jabłka z białkami i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  • 5. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni i pieczemy około 45 minut. Żeby ciasto było przyrumienione.
  • 6. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
  • 7. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować