Szarlotka

  • wyświetlono: 792 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Najlepsza na świecie szarlotka. Przepyszna. Tajemniczym składnikiem jest MIÓD . Warto upiec i spróbować :)

20181014_173140
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

5 jabłek
4 żółtka
4 białka
200 gram mąki pszennej
1 kopiata łyżka prawdziwego miodu, u mnie spadziowy
100 gram zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 kisiel cytrynowy z proszku
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • 1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zimne masło, żółtka, miód i szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 min do lodówki.
  • 2. Obieramy jabłka i kroimy w plasterki. Dosypujemy cynamonem i odstawiamy.
  • 3. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli. Dodajemy łyżke cukru, a następnie kisiel cytrynowy. Ubite białka mieszamy z jabłkami.
  • 4. Tortownicę (22 cm) smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna trochę większa. I ta większa rozwałkowujemy i wykładamy nią formę. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy jabłka z białkami i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  • 5. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni i pieczemy około 45 minut. Żeby ciasto było przyrumienione.
  • 6. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
  • 7. SMACZNEGO :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkajabłecznikszarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

Placek z jabłkami, szarlotka,

Dodane przez: Mariaszz

Szarlotka

Kto nie jadł jabłecznika takich...

Szarlotka

Dodane przez: luna19

Szarlotka

Taka najprostrza szarlotka

image-27p73dr

Dodane przez: Kasia_S

Szarlotka

bardzo prosta w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE