1.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zimne masło, żółtka, miód i szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 min do lodówki.
2.Obieramy jabłka i kroimy w plasterki. Dosypujemy cynamonem i odstawiamy.
3.Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli. Dodajemy łyżke cukru, a następnie kisiel cytrynowy. Ubite białka mieszamy z jabłkami.
4.Tortownicę (22 cm) smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna trochę większa. I ta większa rozwałkowujemy i wykładamy nią formę. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy jabłka z białkami i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
5.Piekarnik nastawiamy na 165 stopni i pieczemy około 45 minut. Żeby ciasto było przyrumienione.
Komentarze