• 1 godz. 40 min

Szarlotka- " jesienno -zimowe ciasto", mimo iż teraz wiosna, mi kojarzy się z długimi i chłodnymi wieczorami, podana zaraz po upieczeniu, na ciepło z lodami i do tego gorąca czekolada... :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g margaryny
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    6 żółtek (jaj)

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek (najlepiej takie które maja mało soku)
    dwie łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    garść rodzynek lub suszonych moreli (do wyboru)
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, posiekana margarynę, proszek do pieczenia, 2/3 szklanki cukru, 6 żółtek, dwie łyżki gęstej kwaśnej śmietany- z tych składników zagnieść gładkie ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać dwie łyżki cukru, płaską łyżeczkę cynamonu oraz rodzynki lub suszone, pokrojone na drobno morele. Wymieszać wszystko, przed wyłożeniem na ciasto odcisnąć sok, który puściły jabłka, ale tak aby jabłka nie były za suche.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części, obie rozwałkowujemy i pierwszą kładziemy na spód wysmarowanej blaszki, na ciasto wykładamy masę jabłkową i przykrywamy kolejnym plastrem ciasta, następnie na całej powierzchni nakłuwamy wykałaczką. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Czas przygotowania podany łącznie z czasem pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować