1.Wszystkie składniki dajemy do jednej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dajemy do zamrażalnika na ok 30 min.
Smażymy jabłka: kilogram jabłek obrać zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dajemy jabłka, masło, cynamon do rondelka i podsmażamy na koniec podsmażenia dajemy sok z cytryny.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkować na spód blaszki i widelcem po nakłuwać. Wkładam do piekarnika na ok 10 min i zapiekam. Następnie na zapieczony spód ciasta dajemy podprażone jabłka oraz dwa jabłka dodatkowe obrane i pokrojone w kostkę.
Ubijamy białka z cukrem pudrem. Piane dajemy na jabłka.
Można zamiast szachownicy zetrzeć ciasto na grubej tarce.
2.A na górę układamy szachownice z drugiej części ciasta można także foremkami do ciasteczek powykrawać jakieś wzorki i udekorować górę szachownicy szarlotki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem ok 30 min w temp. 180 st.
Porady
Można zamiast szachownicy zetrzeć ciasto na grubej tarce.
Komentarze