SZARLOTKA

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Wiele jest pomysłów na ciasto z jabłkami ale dla mnie zawsze klasyczna szarlotka to jest to !!!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    ½ kg mąki tortowej (przesiać)
    1 szklanka cukru pudru
    4 żółtko
    1 całe jajko
    3 łyżki śmietany (16% / 18%)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    1 kg jabłek + 2 jabłka dodatkowo kroje w kostkę.
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cynamonu
    ¼ szklanki soku z cytryny



    4 białka
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SZARLOTKA 1. Wszystkie składniki dajemy do jednej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dajemy do zamrażalnika na ok 30 min.

    Smażymy jabłka: kilogram jabłek obrać zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dajemy jabłka, masło, cynamon do rondelka i podsmażamy na koniec podsmażenia dajemy sok z cytryny.

    Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkować na spód blaszki i widelcem po nakłuwać. Wkładam do piekarnika na ok 10 min i zapiekam. Następnie na zapieczony spód ciasta dajemy podprażone jabłka oraz dwa jabłka dodatkowe obrane i pokrojone w kostkę.

    Ubijamy białka z cukrem pudrem. Piane dajemy na jabłka.
    Można zamiast szachownicy zetrzeć ciasto na grubej tarce.
  • SZARLOTKA 2. A na górę układamy szachownice z drugiej części ciasta można także foremkami do ciasteczek powykrawać jakieś wzorki i udekorować górę szachownicy szarlotki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem ok 30 min w temp. 180 st.

Porady

Można zamiast szachownicy zetrzeć ciasto na grubej tarce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować