Szarlotka

  • wyświetlono: 521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Taka najprostrza szarlotka

luna19
  • 60min

Składniki

ciasto;
2 szkl maki
pół margaryny
1 łyżka smalcu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany

nadzienie;
1 kg jabłek
1 kisiel żurawinowy
2 łyżeczki soku z cytryny
pół szkl cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • 1. Ciasto zagnieść z podanych produktów, 1/5 część rozwałkować i przy pomocy wałka dekoracyjnego wykonać krateczkę, krateczkę rozłozyć na deseczce i wstawić do lodówki.
    Resztę ciasta rozłożyć na dnie małej blaszki rozm 25x19 lub średniej tortownicy.
    Ciasto podpiec na złoty kolor, ok 15 min w temp 180 st.
    Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cukier i suchy kisiel, wymieszać.
    Na podpieczonym cieście równo rozłożyć jabłka, przykryć krateczką i piec w temp ok 170 st 40 - 45 min z termoobiegiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

image-27p73dr

Dodane przez: Kasia_S

Szarlotka

bardzo prosta w przygotowaniu,...

Szarlotka tradycyjna

Dodane przez: Tuptuś

Szarlotka

Szybki deser który każdego zachwyci!...

SZARLOTKA

Dodane przez: poezjasmaku

SZARLOTKA

SZARLOTKĘ MOŻNA SERWOWAĆ PRZEZ...

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE