Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taka najprostrza szarlotka

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto;
    2 szkl maki
    pół margaryny
    1 łyżka smalcu
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    nadzienie;
    1 kg jabłek
    1 kisiel żurawinowy
    2 łyżeczki soku z cytryny
    pół szkl cukru

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść z podanych produktów, 1/5 część rozwałkować i przy pomocy wałka dekoracyjnego wykonać krateczkę, krateczkę rozłozyć na deseczce i wstawić do lodówki.
    Resztę ciasta rozłożyć na dnie małej blaszki rozm 25x19 lub średniej tortownicy.
    Ciasto podpiec na złoty kolor, ok 15 min w temp 180 st.
    Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cukier i suchy kisiel, wymieszać.
    Na podpieczonym cieście równo rozłożyć jabłka, przykryć krateczką i piec w temp ok 170 st 40 - 45 min z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy