Szarlotka

0 (0 ocen)

Pyszne lekkie ciasto z jabłkami idealne na deser.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 jajka,
    1/2 szkl cukru,
    1 szkl mąki,
    125 g margaryny,
    8 g cukru waniliowego ( pół opakowania),
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Masa jabłkowa:
    750 g jabłek,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżkę soku z cytryny,
    1/2 opakowania budyniu śmietankowego,
    1 kisiel jabłkowy.

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, pokroić, podsmażyć z cukrem. Dodać sok z cytryny. wsypać budyń i kisiel. Wymieszać.
  • 3. 1. Połową ciasta wyłożyć okrągłą tortownicę (średnica 26).
    2. Wyłożyć masę jabłkową.
    3. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    4. Piec ok. 45 min. w temp.180 stopni.

Porady

( ja użyłam marmolady własnej roboty wymieszanej ze świeżymi jabłkami),

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy