Szare kluchy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

najlepsze okraszone boczkiem

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
    2 jajka
    1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
    sól do smaku

Szare kluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach - takich jak na placki ziemniaczane. Dokładnie odcisnąć. dodać jajka, mąkę i sól do smaku. Dokładnie razem wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, żeby można było je nabierać łyżką. Do garnka wlać wodę, dodać sól do smaku. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta ziemniaczanego, pamiętając o tym, żeby przed każdym nabraniem ciasta moczyć łyżkę we wrzątku. Gdy kluchy zaczną wypływać na wierzch pogotować je około 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.
    Podawać na gorąco najlepiej okraszone boczkiem i kiszoną gotowaną kapustą.
    Takie kluski równie dobrze smakują jako dodatek do białego barszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy