Szampańskie śledzie z awokado

4.25 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

To propozycja na sylwestrowo noworoczne party, śledzie moczone w szampanie mają wspaniały smak który podkreśla dodatek awokado i marynowanych buraczków.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 płaty solonego śledzia
    1 szklanka wina musującego białego
    1 awokado
    1 cebula
    3 buraczki konserwowe
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka gestej śmietany 18%
    1 łyżeczka kremowego chrzanu
    sól do smaku
    kolorowy pieprz do smaku
    koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Szampańskie śledzie z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy winem musującym, odstawiamy na całą noc do lodówki.

    Następnego dnia wino wylewamy śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cienkie paseczki, rozkładamy na dnie szklanych pucharków.

    Cebulę obieramy siekamy drobno, posypujemy śledzie.

    Awokado obieramy ze skórki kroimy w kostkę, tak samo marynowane buraczki, dodajemy do śledzi.

    Majonez mieszamy ze śmietanką oraz kremowym chrzanem, doprawiamy solą do smaku, mieszamy, polewamy sałatkę, posypujemy utartym w moździerzu kolorowym pieprzem, dekorujemy świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Buraki Chrzan Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować