REKLAMA

Szampański sernik z musem truskawkowym

wyświetlono: 1139 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Sernik na zimno z przeplatającym się musem truskawkowym i szampańską galaretką.

opublikowany: 21.06.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • SPÓD:
    100g ciasteczek maślanych
    30g masła
    MUS TRUSKAWKOWY:
    2 szklanki zmiksowanych truskawek
    3 łyżki cukru
    3 kopiaste łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    MASA SEROWA:
    500g zmielonego sera
    1/2 szklanki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka śmietanki 30%
    GALARETKA SZAMPAŃSKA:
    500ml słodkiego szampana
    4 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wody
    truskawki
    jagody
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Mus truskawkowy 1. Przygotowanie sernika zacząć od musu truskawkowego. Żelatynę namoczyć w wodzie, a gdy napęcznieje rozpuścić. Zmiksowane truskawki osłodzić. Wlać do nich cienkim strumykiem przestudzoną żelatynę roztrzepując trzepaczką. Odstawić do lodówki, aż zaczną gęstnieć.
  • Masa sernikowa 2. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Ser (użyłam tego z wiaderka) w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i wlać galaretkę. Zimną śmietankę ubić i wmieszać w masę serową. Odstawić do stężenia. Najlepiej w temperaturze pokojowej, ponieważ masa sernikowa będzie szybciej tężała niż mus truskawkowy. Kontrolować gęstość obu mas. SPÓD: Ciasteczka rozkruszyć i połączyć z masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy o średnicy 20cm.
  • Krążki na masie serowej 3. Mus truskawkowy i masę serową włożyć do dwóch rękawów cukierniczych. Na przygotowanym spodzie rozsmarować cienką warstwę masy sernikowej. Wycisnąć mus truskawkowy tworząc parę okręgów. Na to wycisnąć masę serową, tak aby nie było widać musu. Na tym znów wycisnąć kręgi z musu i tak do wyczerpania się mas. Na wierzchu powinna znaleźć się masa sernikowa. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • Szampańska galaretka 4. GALARETKA SZAMPAŃSKA: żelatynę namoczyć w wodzie, a gdy napęcznieje rozpuścić wlewając trochę szampana ok 1/4 szklanki. Przestudzić i połączyć z resztą szampana. Wystudzić, a gdy zacznie lekko tężeć wylać na ułożone na serniku truskawki i jagody. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego!

Porady

Sernik przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Teodorka Teodorka

Sernik z musem truskawkowym

Idealny do popołudniowej kawy.

kategoria: Ciasta Ser opublikowany: 10.11.2017 | wyświetlono: 1827 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Sernik z musem truskawkowym

Serniczek pięknie wygląda na talerzyku, a jeszcze lepiej smakuje.

kategoria: Ciasta serniki sernik na zimno opublikowany: 22.07.2018 | wyświetlono: 918 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE