Szampański deser z rabarbaru

0 (0 ocen)

Pyszny, z delikatną pianką.

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
    5 łyżek cukru
    20 g żelatyny
    kawałek kory cynamonu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    950 ml wody
    50 ml wody przegotowanej

Szampański deser z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć i bez obierania pokroić.Dodać cukier wodę i cynamon, gotować 10 minut.
  • 2. W 50 ml namoczyć żelatynę, po kilku minutach rozpuścić ją wstawiając naczynie z żelatyną do gorącej wody.
  • 3. Kompot z rabarbaru wylać na gęste sitko, dokładnie odcedzić. Dodać cukier waniliowy i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i schłodzić.
  • 4. Zimną, ale płynną galaretkę przelać do kieliszków do 3/4 wysokości, zostawić 250 ml do zrobienia piany. Wstawić do lodówki.
  • 5. Odłożoną, zastygniętą galaretkę zmiksować i powstałą pianę wyłożyć do kieliszków na wierzch zastygniętej galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy