Szałot Śląski

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis mam od swojej teściowej,bardzo pyszny smak w moim podaniu ;-)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki młode: 500 gramów
    - filet śledziowy w occie: 300 gramów
    - boczek wędzony: 150 gramów
    - ogórki kiszone małe: 4 sztuki
    - jabłko duże: 1 sztuka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - woda z ogórków: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - koperek świeży: 1 pęczek
    - cukier: 1 szczypta
    - pieprz: 1 łyżeczka

Szałot śląski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szałot Śląski 1. Ziemniaki umyć,zalać wodą i gotować ok.20min.,aż będą miękkie,ostudzić,oczyścić ze skórki i pokroić w kostkę.Cebulę oczyścić z łupinki i pokroić w drobną kosteczkę.Ogórki pokroić w kostkę.Jabłko oczyścić z gniazda i pokroić w drobne kawałki.Śledzie pokroić w paseczki.Boczek pokroić w drobną kostkę i podrumienić na patelni.Wodę z ogórków wymieszać z sokiem cytryny,szczyptą cukru,pieprzem i drobno posiekanym koperkiem - polać sałatkę i delikatnie wymieszać.Przed podaniem skropić tłuszczem powstałym z boczku, posypać boczkiem i podawać.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy