Szałot Śląski

  • wyświetlono: 382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis mam od swojej teściowej,bardzo pyszny smak w moim podaniu ;-)

Dobika
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- ziemniaki młode: 500 gramów
- filet śledziowy w occie: 300 gramów
- boczek wędzony: 150 gramów
- ogórki kiszone małe: 4 sztuki
- jabłko duże: 1 sztuka
- cebula duża: 1 sztuka
- woda z ogórków: 3 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- koperek świeży: 1 pęczek
- cukier: 1 szczypta
- pieprz: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Szałot Śląski

  • Szałot Śląski1. Ziemniaki umyć,zalać wodą i gotować ok.20min.,aż będą miękkie,ostudzić,oczyścić ze skórki i pokroić w kostkę.Cebulę oczyścić z łupinki i pokroić w drobną kosteczkę.Ogórki pokroić w kostkę.Jabłko oczyścić z gniazda i pokroić w drobne kawałki.Śledzie pokroić w paseczki.Boczek pokroić w drobną kostkę i podrumienić na patelni.Wodę z ogórków wymieszać z sokiem cytryny,szczyptą cukru,pieprzem i drobno posiekanym koperkiem - polać sałatkę i delikatnie wymieszać.Przed podaniem skropić tłuszczem powstałym z boczku, posypać boczkiem i podawać.
    SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadśląska kuchniaregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Śląski Gornek w przygotowaniu

Dodane przez: agnesss880

Śląski Gornek

Idealne danie na ciepłe, wakacyjne...

image-20ogxo7

Dodane przez: KuchniaPoli

Śląskie roladki wołowe

Śląskie roladki wołowe

Rolady śląskie wołowe

Dodane przez: AnetaJ

Rolady śląskie wołowe

Rolady śląskie są pracochłonne,...

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska pieczona gęś

Wielopokoleniowa ślaska tradycja...

http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/06/slaska-rolada

Dodane przez: Ava Valk

Śląska rolada - Silesian beef roulade

Uroczysty śląski obiad nie może...

a'la śląskie

Dodane przez: paolineczka

Nadziewane a'la śląskie

Kluski śląskie w troszkę innym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE