Szakszuka z pieczarkami i cukinią

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To proste, pyszne i aromatyczne danie, które z przyjemnością zjesz na letnie śniadanie. Niewiele składników które znakomicie ze sobą pasują.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 malutką młodą cukinię
    1 malutką cebulę
    4 -5 sztuk pieczarek
    sól, pieprz do smaku
    garść szczypiorku do dekoracji
    2 jajka klasy „M”
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Szakszuka

Szakszuka z pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę na niewielkiej ilości oleju i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy utartą na dużych oczkach wraz ze skórką młodą cukinię, oczyszczone i również utarte na dużych oczkach pieczarki i dusimy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku a następnie robiąc dwa wgłębienia wbijamy jajka - po jednym do jednego wgłębienia. Zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy patelnię pokrywką aby białko się ścięło a żółtko pozostało dalej płynne. Zdejmujemy z ognia a wierzch oprószamy odrobiną soli i pieprzu oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować