Szakszuka z kurkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna lekka szakszuka. Bardzo często robię ją na śniadanie. W zależności od pory roku zmieniają się dodatki. Aktualnie w sezonie są pomidory soczyste i kurki pachnące. Szybkie, proste śniadanie od którego nie można się oderwać. Szakszukę podaję z chlebem żytnim na zakwasie który sama piekę.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pomidory lima
    4 jajka
    20 dkg kurek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    oregano, bazylia suszona
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Szakszuka z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczam połowę masła. Kurki myję, osuszam, i przesmażam na maśle. Doprawiam solą, pieprzem. Przekładam na talerz. Pomidory sparzam, obieram ze skóry, kroję na kawałki. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na reszcie masła. Dodaję pomidory i dalej przesmażam, mają zostać kawałki pomidora. Dodaję kurki, doprawiam oregano, bazylią, i mieszam. Robię wgłębienia na patelni i wbijam jajka. Smażę aż jajka się zetną. Posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Grzyby Pomidor Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować