Szakszuka z grzybami

4.5 (187 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Szakszuka to modna ostatnio potrawa wywodząca się z kuchni tunezyjskiej. Ja przygotowałam ją z dodatkiem podgrzybków. Pycha!

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200 g oczyszczonych podgrzybków
    3 żółte pomidory (ok. 250 g)
    1/2 średniej cebuli
    1/4 średniego strąka czerwonej papryki
    4 jajka
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    mielone płatki chili
    1/2 płaskiej łyżeczki kuminu
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Szakszuka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby kroimy: trzonki w grubsze ukośne plasterki, kapelusze w półplastry. Płuczemy, osączamy i wrzucamy na osolony wrzątek. Obgotowujemy 2-3 minuty i odcedzamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy i kroimy w ćwierćplastry lub w większą kostkę.
  • 2. Cebulę wkładamy na rozgrzane na patelni masło, chwilkę smażymy, dodajemy odsączone grzyby, chwilkę smażymy i dodajemy paprykę. Przyprawiamy solą, mielonymi płatkami chili i kuminem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 8-10 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, lekko mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 4-5 minut.
  • 3. W warzywach z grzybami robimy dołki, ostrożnie wbijamy jajka i oprószamy je mielonymi płatkami chili. Przykrywamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Białka jajek powinny być ścięte, a żółtka płynne. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Zamiast podgrzybków można wykorzystać inne grzyby leśne - prawdziwki, maślaki, koźlarze...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować