Szakszuka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby kroimy: trzonki w grubsze ukośne plasterki, kapelusze w półplastry. Płuczemy, osączamy i wrzucamy na osolony wrzątek. Obgotowujemy 2-3 minuty i odcedzamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy i kroimy w ćwierćplastry lub w większą kostkę.
2.Cebulę wkładamy na rozgrzane na patelni masło, chwilkę smażymy, dodajemy odsączone grzyby, chwilkę smażymy i dodajemy paprykę. Przyprawiamy solą, mielonymi płatkami chili i kuminem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 8-10 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, lekko mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 4-5 minut.
3.W warzywach z grzybami robimy dołki, ostrożnie wbijamy jajka i oprószamy je mielonymi płatkami chili. Przykrywamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Białka jajek powinny być ścięte, a żółtka płynne. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Porady
Zamiast podgrzybków można wykorzystać inne grzyby leśne - prawdziwki, maślaki, koźlarze...
Komentarze