Szakszuka z cieciorką i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Taki danie często przyrządzam mojemu mężowi na śniadanie ale możemy je również podać na obiad lub kolację. Szakszuka jest bardzo smaczna i sycąca, polecam.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 jajka
    150 gram kiełbasy wiejskiej
    0,5 puszki ciecierzycy
    300 ml. przecieru pomidorowego
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    Słodka i ostra papryka
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka z cieciorką i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem chwilę smażymy. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy odsączoną z zalewy cieciorką, wszystko chwilę dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wbijamy jajka i na małym ogniu podgrzewamy do momentu aż jajka się zetną, najlepiej przykryć pokrywką wtedy jajka szybciej się ścinają.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Przecier pomidorowy Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować