Taki danie często przyrządzam mojemu mężowi na śniadanie ale możemy je również podać na obiad lub kolację. Szakszuka jest bardzo smaczna i sycąca, polecam.
20 min
Dla 1 osoby
Składniki:
3 jajka
150 gram kiełbasy wiejskiej
0,5 puszki ciecierzycy
300 ml. przecieru pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Olej do smażenia
Szakszuka z cieciorką i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem chwilę smażymy. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy odsączoną z zalewy cieciorką, wszystko chwilę dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wbijamy jajka i na małym ogniu podgrzewamy do momentu aż jajka się zetną, najlepiej przykryć pokrywką wtedy jajka szybciej się ścinają.
Komentarze