Szakszuka z chilli

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Danie idealne na śniadanie, szczególnie dla wegetarian (ale nie tylko). Połączenie jajek, pomidorów i chilli daje niezapomniane wrażenia przez cały dzień.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    oregano
    chilli
    oliwa z oliwek/masło
    rzeżucha/bazylia/grzanki (opcjonalnie)

Szakszuka z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy czosnek w kosteczkę i podsmażamy na patelni z wybranym olejem. Obieramy pomidory ze skórki, kroimy w koskę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy mieszając przez ok. 4 minuty. Na pomidory wbijamy jajka, solimy i przykrywamy pokrywką. Czekamy, aż białko się zetnie lub chwilkę dłużej. Gotowe danie przenosimy na talerz lub jemy prosto z patelni.

Porady

Można przyozdobić górę rzeżuchą albo bazylią. Najlepiej podawać z grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Szakszuka