Szakszuka z brukselką

0 (0 ocen)

bardzo smaczne, sycące danie

Składniki:

  • 3 jajka
    3 pomidory
    1 czerwona papryka
    30 dag brukselki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia

Szakszuka z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselki obrać z zewnętrznych liści. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę i pomidory umyć. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim paprykę. Gdy papryka zmięknie dodać do niej pomidory i cebulę. Co jakiś czas przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ugotowaną wcześniej brukselkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień i w 3 miejscach zrobić wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajko. Oprószyć je solą i pieprzem. Danie na patelni przykryć i trzymać na ogniu do czasu, aż jajka się ściągną. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej z ulubionym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy