SZAKSZUKA- jajka w pomidorach

0 (0 ocen)

Szakszuka w tłumaczeniu oznacza bałagan. Jest to danie, które pochodzi z m.in kuchni tunezyjskiej , składa się z ugotowanych jajek i sosu pomidorowego.Jest to danie danie banalne w przygotowaniu,tanie i bardzo smaczne. Z pewnością zasmakuje każdemu!

Składniki:

  • -1 czerwona papryka
    -3 średnie pomidory
    -1 biała cebula
    -2 łyżeczki masła klarowanego
    -3 małe jajka
    -3 łyżki przecieru pomidorowego
    -1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
    -pół łyżeczki przyprawy: suszone pomidory
    -1 łyżeczka czosnku niedzwiedziego
    -1 łyżka posiekanego szczypiorku
    -garść groszku
    -sól do smaku

Szakszuka- jajka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a14ekj 1. -cebulę obieramy z łupin
    -paprykę, pomidory dokładnie myjemy
    -warzywa kroimy w kostkę
    -cebulę z papryką smażymy na maśle klarowanym aż papryka zmięknie
    -na patelnię wrzucamy pomidory, dodajemy przyprawy, groszek, prziecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy
    -robimy 3 małe wgłębienia i wbijamy 3 jajka, przyprywamy i przyprywamy pokrywką aby jajka się ścieły. Na koniec posypujemy szczypiorkiem
    -podajemy z pieczywem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy