Szakszuka czyli jajko w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szakszuka czyli jajko w pomidorach

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pomidory
    ząbek czosnku
    połowa małej cebuli
    połowa czerwonej papryki
    liście bazylii
    2 jajka
    łyżka masła
    ulubione zioła
    sól, pieprz

Szakszuka czyli jajko w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki i drobno pokroić. paprykę i cebulę również drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Świeżą bazylię pokroić. Paprykę i cebulę podsmażyć na maśle. Po kilku minutach dodać pomidory i czosnek. Smażyć do odparowania wody. Doprawić. Zrobić miejsce na 2 jajka. Wbić jajka przykryć patelnię i smażyć do ścięcia białka. Posypać bazylią. Najlepiej smakuje z patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy