Szafranowe mini-rogaliki z nadzieniem

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.

Absolutnie rewelacyjne rogaliki: leciutkie, puszyste szafranowe ciasto, serowe nadzienie z wanilią albo słodziutki dżem... Wręcz rozpływają się w ustach. Do tego szklanka mleka lub kubek kawy, kocyk, książka - i oto przepis na udane (i trochę leniwe;) sobotnie popołudnie:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 300 ml mleka
    25g drożdży
    2 jaja
    1 żółtko
    szczypta szafranu
    500g maki (oraz do podsypywania)
    100g cukru
    50g masła
    1 łyżka oleju

    Nadzienie:
    300g białego sera
    1 małe jajo
    3 łyżki cukru
    ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy)
    1 płaska łyżka budyniu waniliowego

    słoik dżemu z róży lub marmolady (albo inny ulubiony, ale musi być gęsty)

    1 białko do posmarowania
    cukier perlisty do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Szafranowe mini-rogaliki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do pozostałego mleka dodać roztarte palcami nitki szafranu.
    2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z szafranem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło (jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki).
    Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
  • 2. Ser rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wymieszać z ziarenkami wanilii i budyniem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 25cm, pokroić na 12-16 części (jak tort). Na każdy trójkąt (u podstawy) wyłożyć pół łyżeczki sera lub dżemu, zwinąć. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem. Posypać cukrem perlistym. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 minut w temp 180st.C. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować