Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem

0 (0 ocen)

Serdecznie zapraszam:))

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka rozm. M
    5 łyżek mąki typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie szafranu ( 0,12 g)

    Masa:

    250 g serka mascarpone
    200 g+ 2 łyżki jogurtu jagodowego
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżka żelatyny
    150 g borówek amerykańskich

    Wierzch:

    200 g śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki borówek

    Dodatkowo:
    4 łyżki konfitury jagodowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szafranowa rolada z fioletowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do jajek dodać szafran 1. Biszkopt: Do jajek dodać cukier i szafran i utrzeć na puszystą biała masę .
  • do jajek dodać suche składniki 2. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
  • ciasto wylać na blachę 3. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozsmarować.Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
  • do jogurtu dodać żelatynę 4. Masa: Do miseczki przełożyć 2 łyżki jogurtu, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aby nie było grudek.
  • serek wymieszać z cukrem 5. Do drugiej miski przełożyć mascarpone, dodać cukier puder oraz ekstrakt wymieszać mikserem.
  • dodać jogurt i żelatyne 6. Dodać jogurt oraz rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić na kwadrans do lodówki.
  • rozsmarować konfiturę, krem i ułożyć borówki 7. Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim konfiturę. Następnie nałożyć krem jagodowy i także rozsmarować. Posypać obficie borówkami i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
  • 8. Wierzch: Śmietanę przelać do miski i wstępnie ubić. Następnie dodać cukier i zagęstnik i ubić na sztywno. Delikatnie rozsmarować śmietanę na wierzchu a następnie łyżką utworzyć małe, dekoracyjne górki. Ułożyć borówki i schłodzić jeszcze około 1 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jogurt Mascarpone Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować