Pyszna drożdżowa bułeczka. Ciasto wyrabiane mikserem nie sprawia problemów, a dzieci mają zabawę przy formowaniu kulek. Idealnie maslana i mięciutka. "Mój sposób na ciasto drożdżowe" :-)
Szafranowa bułeczka na wielkanocne śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz masła włozyć do miski i miksować mikserem z hakiem ok 5 minut. Następnie dołożyć masło i miksować kolejne 5 minut. Przełozyć do miski opruszonej maką, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
2.Formę do keksówki wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 16 części, z każdej robiąc kulkę.
3.Kulki umieścić w keksówce. Jeli zabraknie miejsca, to włozyć kulki do formy na muffinki - będą przy okazji babeczki :-)
Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie piec ok. 40 minut. Wyjąć z blaszki i wystudzić.
Bułeczka jest mięciutka, delikatna i mocno maślana, w przyjemnym żółtym kolorze - "Jak kaczuszka" mówi Ania...
Komentarze