Szafranowa babka z kawałkami białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babkę robiłam po raz pierwszy ale nie ostatni. Delikatna, puszysta, aromatyczna i bardzo smaczna. Idealna na świąteczny stół:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 dag, drożdży
    1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    7 dag. roztopionego masła
    7 dag. drobno posiekanej czekolady
    szczypta szafranu
    2 łyżki spirytusu
    4 żółtka
    2 białka
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    polewa- u mnie gotowa
    płatki migdałowe do posypania
    duża forma na babę-ok. 2 litry pojemności lub dwie mniejsze wysmarowane masłem i osypane tłuszczem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Ciastka

Szafranowa babka z kawałkami białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szafranowa babka z kawałkami czekolady 1. Szafran zalewam spirytusem, pozostawiam na ok. godzinę. Drożdże mieszam z łyżką cukrem, pół szklanki mąki i ciepłym mlekiem, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaje utarte żółtka z pozostałym cukrem, rozczyn, szafran ze spirytusem, zarabiam ciasto, dodaje masło, czekoladę, wyrabiam ok. 5 minut. Ubijam białka ze szczyptą soli, dodaje do ciasta , mieszam.
  • Szafranowa babka z kawałkami białej czekolady 2. Ciasto nakładam do przygotowanej formy, do 1/3 wysokości, babka bardzo wyrośnie , odstawiam na ok. 30 minut. Babkę piekę ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lekko przestudzoną babkę wyjmuje z formy, studzę. Polewam roztopioną polewą , posypuję płatkami migdałowymi, pozostawiam do zastudzenia polewy.

Porady

Ciasto posypane tylko cukrem pudrem też smakuje wybornie. Czekolada podczas pieczenia roztopi się i połączy z ciastem, nie będzie jej widać, ale smak jest super:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować