Szachownica z kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Podane na stole zachwyci gości zarówno wyglądem jak i smakiem. Dla mnie nie ma nic lepszego niż właśnie połączenie puszystego biszkoptu z lekkim kawowym kremem.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto jasne:
    200 g mąki pszennej
    200 g cukru
    150 ml oleju rzepakowego
    10 g proszku do pieczenia
    3 szt. jajek
    ciasto ciemne:
    200 g mąki pszennej
    200 g cukru
    150 ml oleju rzepakowego
    15 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    3 szt. jajek
    krem:
    650 ml mleka
    200 g cukru
    200 g masła
    60 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    30 g kawy rozpuszczalnej
    3 szt. żółtek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Jajko

Szachownica z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej wolnym strumieniem. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu powstania gładkiego ciasta. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
    Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
    Krem kawowy: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kawową. Do 150 ml mleka dodajemy mąke ziemniaczaną, budyń oraz żółtka. Mieszamy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy do momentu powstania gładkiego kremu.
    Ciasto jasne kroimy wzdłuż na pół, następnie na pasy. Ciasto ciemne kroimy wzdłuż na pół, następnie na pasy. Pasy jasnego ciasta smarujemy kremem pomiędzy którymi układamy pasy ciasta ciemnego. Układamy tak trzy warstwy. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. Wierzch zdobimy pozostałymi pasami, które kruszymy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez trzy godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować