Szachownica z kremem kawowym

  • wyświetlono: 188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podane na stole zachwyci gości zarówno wyglądem jak i smakiem. Dla mnie nie ma nic lepszego niż właśnie połączenie puszystego biszkoptu z lekkim kawowym kremem.

Honorata Kielczyk
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

ciasto jasne:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
150 ml oleju rzepakowego
10 g proszku do pieczenia
3 szt. jajek
ciasto ciemne:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
150 ml oleju rzepakowego
15 g kakao
10 g proszku do pieczenia
3 szt. jajek
krem:
650 ml mleka
200 g cukru
200 g masła
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kawy rozpuszczalnej
3 szt. żółtek

Sposób przygotowania przepisu:

Szachownica z kremem kawowym

  • 1. Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej wolnym strumieniem. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu powstania gładkiego ciasta. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
    Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
    Krem kawowy: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kawową. Do 150 ml mleka dodajemy mąke ziemniaczaną, budyń oraz żółtka. Mieszamy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy do momentu powstania gładkiego kremu.
    Ciasto jasne kroimy wzdłuż na pół, następnie na pasy. Ciasto ciemne kroimy wzdłuż na pół, następnie na pasy. Pasy jasnego ciasta smarujemy kremem pomiędzy którymi układamy pasy ciasta ciemnego. Układamy tak trzy warstwy. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. Wierzch zdobimy pozostałymi pasami, które kruszymy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez trzy godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortJajkabiszkoptciastamlekokrem kawowyłatwe ciastadomowe ciastaciasta z kawąciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Wspaniała uczta dla smakoszy ciast...

Tort bezowy z zaparzanym kremem kawowym i wiśniami ze spirytusu

Dodane przez: Jola1977-1977

Tort bezowy z zaparzanym kremem kawowym i...

Ten chrupiący torcik z kremem kawowym...

Ciasto kakaowo kawowe z kremem chałwowym

Dodane przez: juchab

Ciasto kakaowo-kawowe z kremem chałwowym

Smak chałwy w tym cieście jest...

Biszkopt kawowy z kremem wiśniowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt kawowy z kremem wiśniowym

Bardzo pyszna kompozycja:)

ciasto szachownica

Dodane przez: lemonwilde

Szachownica

Mimo, ze jest pracochłonne, to...

Ciasto szachownica z pianką

Dodane przez: SLONCE

Ciasto szachownica z pianką.

Delikatne ciasto biszkoptowe z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE