Szachownica z ciasta francuskiego z szynką i mozzarellą

4.96 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Ciekawie wyglądająca kolacja :-)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1 zielona papryka
    ok. 5 plasterków szynki
    1 kulka mozzarelli
    ok. 2 łyżek startego żółtego sera
    1 jajko
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.96 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Szachownica z ciasta francuskiego z szynką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xn0gd1 1. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na dwie równe części. Na blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia a na nim jedną część ciasta. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście układamy plasterki szynki, plasterki mozzarelli oraz starty żółty ser. Posypujemy pieprzem.
    Obok rozkładamy drugi papier do pieczenia a na nim drugą część ciasta. Ciasto tniemy na poziome paski szerokości ok.1 cm zostawiając z lewej strony ok 1 cm (nie docinamy z tej strony do końca).
    "Otwieramy" co drugi pasek na lewą stronę i układamy czerwoną paprykę (jak na zdjęciu). "Zamykamy" nasze paski i znów otwieramy kolejne na przemian tym razem układając kolejny kolor papryki. Robimy tak do końca ciasta.
    Teraz musimy zsunąć tak przygotowaną szachownicę na warstwę z szynką i mozzarellą. Jest to najtrudniejsza rzecz gdyż ciasto może się trochę przyklejać do papieru ale wykonalna :-)
    Sklejamy ze sobą brzegi oby dwóch warstw i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni.
    Taka kolacja cieszy oko swoim wyglądem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować