Szachownica z ciasta francuskiego z szynką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na dwie równe części. Na blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia a na nim jedną część ciasta. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście układamy plasterki szynki, plasterki mozzarelli oraz starty żółty ser. Posypujemy pieprzem.
Obok rozkładamy drugi papier do pieczenia a na nim drugą część ciasta. Ciasto tniemy na poziome paski szerokości ok.1 cm zostawiając z lewej strony ok 1 cm (nie docinamy z tej strony do końca).
"Otwieramy" co drugi pasek na lewą stronę i układamy czerwoną paprykę (jak na zdjęciu). "Zamykamy" nasze paski i znów otwieramy kolejne na przemian tym razem układając kolejny kolor papryki. Robimy tak do końca ciasta.
Teraz musimy zsunąć tak przygotowaną szachownicę na warstwę z szynką i mozzarellą. Jest to najtrudniejsza rzecz gdyż ciasto może się trochę przyklejać do papieru ale wykonalna :-)
Sklejamy ze sobą brzegi oby dwóch warstw i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Taka kolacja cieszy oko swoim wyglądem.
Komentarze