Ciasto Szachownica-Moja Kombinacja Kubusiowa

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Tanie i smaczne ciasto z efektem WOW!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki cukru
    szklanka mąki
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    czubata łyżka kakao
    Warstwa Kubuś:
    1 sok Kubuś (duża butelka 900 ml)smak dowolny,miałam jabłko-marchew-banan
    2 budynie śmietankowe
    1 galaretka pomarańczowa

    Warstwa "pianka":
    2 śmietany kremowe 30% ( każda po 330 ml )
    opakowanie galaretki cytrynowej
    starta czekolada mleczna na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szachownica-moja kombinacja kubusiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy z cukrem, na pianę, dodajemy żółtka, miksujemy aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.Na końcu dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy.
    Biszkopt pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.
    Gdy biszkopt przestygnie,przepoławiamy go na pół.

    Warstwa Kubuś:
    Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że mleko zastępujemy sokiem.Oba budynie rozrabiamy dokładnie(by nie było grudek) w szklance soku, wlewamy to, do gotującego się pozostałego soku,nieustannie mieszamy, gdy budyń będzie gęsty ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy,by ta się rozpuściła.
    Ciepłą(nie gorącą!) masę wykładamy na wystudzony przepołowiony biszkopt.
    Kroimy górną połowę biszkopty w podłużne paski.

    Warstwa pianka:
    W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się ściągać wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki.
    Wykładamy trochę a w zasadzie ja tylko delikatnie przesmarowałam zimną warstwę kubusiową i na to układałam co drugi pasek biszkoptu wzdłuż,między biszkopty,łyzką smarowałam masą piankową,tak by masa i paski biszkoptu były równo i wtedy na górę nad wypełnienie pianką dałam paski biszkoptu wzdłuż i resztę wyrównałam masą piankową .Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.
    Ciasto najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, przechowujemy je w lodówce.

Porady

Masę trzeba dość szybko i sprawnie smarować na ciasto,ponieważ szybko ściaga.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować