Szachownica kakaowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
2.Biszkopt orzechowy:
ółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę z orzechami. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
3.Krem kakaowy:
Na mleku i cukrze gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń. Odkładamy 1/3 kremu, do reszty dodajemy kakao oraz wódkę.
4.Krem orzechowy:
jajka ubić z cukrem, dodać mleko, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż się zagotuje, uważając aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochu masę orzechową.
5.WYKONANIE:
wystudzone biszkopty kroimy na 2 placki, z każdego biszkopta wycinamy po 3 kółka, następnie zamieniamy okręgi aby powstały naprzemienne kolory biszkoptu. Na dnie układamy biszkopt z kakaową obwódką, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem wiśniowym i połową kremu kakaowego. Kładziemy biszkopt z orzechowym brzegiem, nasączamy, smarujemy połową kremu orzechowego, nakładamy biszkopt z kakaową obwódką, nasączamy, smarujemy dżemem i kremem kakaowym, nakładamy ostatni biszkopt. Wierzch i brzegi tortu smarujemy kremem orzechowym. Część jasnego kremu mieszamy z zielonym barwnikiem, dekorujemy tort.
Komentarze