Szachownica kakaowo-orzechowa

4.5 (185 ocen)

pyszny tort zachwyci każdego

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    1 szkl. mąki (minus 2 łyżki)
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki zmielonych orzechów włoskich

    Krem kakaowy:
    1 budyń waniliowy
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1 masło
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżka wódki

    Krem orzechowy:
    ½ szkl. mleka
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    1 masło

    Poncz:
    3/4 szkl. wody + 1/4 szkl. wódki

    Dodatkowo:
    wiórki kakaowe
    perełki cukrowe
    zielony barwnik
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Szachownica kakaowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    ółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę z orzechami. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
  • 3. Krem kakaowy:
    Na mleku i cukrze gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń. Odkładamy 1/3 kremu, do reszty dodajemy kakao oraz wódkę.
  • 4. Krem orzechowy:
    jajka ubić z cukrem, dodać mleko, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż się zagotuje, uważając aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Utrzeć masło, dodawać po trochu masę orzechową.
  • biszkopt 5. WYKONANIE:
    wystudzone biszkopty kroimy na 2 placki, z każdego biszkopta wycinamy po 3 kółka, następnie zamieniamy okręgi aby powstały naprzemienne kolory biszkoptu. Na dnie układamy biszkopt z kakaową obwódką, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem wiśniowym i połową kremu kakaowego. Kładziemy biszkopt z orzechowym brzegiem, nasączamy, smarujemy połową kremu orzechowego, nakładamy biszkopt z kakaową obwódką, nasączamy, smarujemy dżemem i kremem kakaowym, nakładamy ostatni biszkopt. Wierzch i brzegi tortu smarujemy kremem orzechowym. Część jasnego kremu mieszamy z zielonym barwnikiem, dekorujemy tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować