Szachownica

0 (0 ocen)

Pyszne i ładne ciasto

Składniki:

  • ciasto:,
    4 jajka,
    0.5 szklanki mąki pszennej,
    0.5 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 szklanka cukru,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    krem:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy
    6 łyżeczek żelatyny
    500 ml śmietany 30%
    0, 0,5 szklanki cukru pudru

Szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i żółtka, na koniec wsypujemy zmieszane ze sobą mąki, proszek i kakao - mieszamy i wlewamy do duzej blaszki (posmarowany tylko spód) - pieczemy przez 30 minut.
    Na mleku zmieszanym z cukrem (kryształ) gotujemy budyń, po czym do gorącego budyniu wlewamy gorącą żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozmieszane w 1/4 szklance wrzątku) i bardzo dokładnie mieszamy - odstawiamy do wystudzenia. Smietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem (dodajemy stopnio, w zależności od upodobania), następnie dodajemy żelatynę przygotowaną w ten sam sposób co poprzednio. Budyń miksujemy po czym stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy. Biszkopt przekrawamy na pół, a następnie górną część przecinamy wzdłuż na 6-7 pasków. Na dół biszkoptu układamy minimalną ilość kremu, na to 1/2 część pasków, w wolne miejsca wkładamy krem, ktory przykrywamy pozostałym ciastem i ponownie dajemy krem. Gotowe

Porady

.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy