Szachownica

4.5 (178 ocen)

  • 25 min

Mój przepis na szachownicę

  • 25 min

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka -8 szt
    cukier -8 łyżek
    mąka -8 łyżek
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    kakao -1 łyżka
    MASA
    4 łyżek czubatych mąki
    190 g margaryna
    4 łyżek cukier
    1,5 szkl mleko
    POLEWA
    polewa czekoladowa -1 opak
    wiórki kokosowe -2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, w trakcie ubijania dodawać cukier, ciągle ubijać. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  • 2. Biszkopt podzielić na 2 części. Do jednej części, dodać kakao,wymieszać. Przelać ciasto do dwóch wąskich blaszek, wstawić do piekarnika, piec w 175 stop.przez ok.35 minut. Ciasto wyjąć ostudzić.
  • 3. MASA
    Zagotować 1 szkl. mleka z cukrem. Pozostałe mleko rozrobić z mąką i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa
  • 4. PRZEKŁADANIE CIASTA:
    Ciasto jasne i ciemne kroimy każde wzdłuż na 4 długie kawałki Układamy najpierw ciemny kawałek, smarujemy masą, do tego przykładamy jasny kawałek ciasta. Oba kawałki ciasta smarujemy masą, układamy następnie na ciemnym kawałku jasne ciasto, a na jasnym ciemne. Ciasto polać gotową polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do lodówki. Kroić ciasto na grubsze plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować