Szachownica

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto jest pyszne na każdą okazję

  • 40 min

Składniki:

  • Na ciasto - 4 JAJKA - 1 SZKLANKA cukru i mąki - 4 łyżki oleju- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - NA krem - 4 duże łyżki krupczatki- 2 łyżki cukru- 0,5 szklanki mleka- 0,5 szklanki wody-- 3/4 kostki masła

Szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1--Jajka ubić z cukrem [ mikserem]- dodać olej i mąkę z proszkiem- 1 połowę wylać na wysmarowaną i posypaną mąką - blaszkę- a do drugiej dać 2 łyżki kakao-i wylać na 2 blaszkę- lub na 1 większą nałożyć pół na pół - piec ok.30 min-180 st-2-do gotującego mleka wlać krupczatkę wymieszaną z wodą - pod koniec dodać cukier -gotowac ok.5-7 min- 3- zmiksować masło i dodawać stopniowo ochłodzoną masę- można dac aromat- 4-biszkopt pokroić na równe paski i przekładać ochłodzonym kremem

Porady

NA większe okazje można zrobić z podwójnej porcji i przełożyć kilka razy- a do kremu zamiast aromatu można dodać kilka kropel likieru lub rumu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Szachownica