Szachownica

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis znalazłam w internecie. Zasmakowało całej rodzinie!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 16 łyżek oleju
    - 16 łyżek ciepłej wody
    - 3 szkl. mąki
    - 2 szkl. cukru
    - 8 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    Krem:
    - 2 szkl. mleka
    - 6 łyżek cukru
    - 3 łyżki mąki
    - 1 kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka ubić z cukrem. Dolać wodę , olej i dalej ubijać ( dla ułatwienia: 16 łyżek to jest ok.180 ml ). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części : do jednej wsypać kakao , a do drugiej tyle samo mąki ( dla wyrównania konsystencji ) i wymieszać. Upiec oddzielne placki na dwóch jednakowych blaszkach ( 30x20 cm ) w temp. 180- 200'C ( ok. 35 min.). Dobrze wystudzone placki pokroić wzdłuż w paski o szerokości (po tyle samo, mi wychodzi po 10).

    Krem:
    Około 3/4 szkl. mleka wymieszać dokładnie z mąką . Resztę mleka zagotować z cukrem , a następnie dolać mleko z mąką. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje , wystudzić. Masło ucierać stopniowo dodając masę budyniową. Gotowym kremem smarować paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem. Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica.Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową.
    Krem można też wziąć wedle uznania. :)
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować