1.Ciasto:
Żółtka ubić z cukrem. Dolać wodę , olej i dalej ubijać ( dla ułatwienia: 16 łyżek to jest ok.180 ml ). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części : do jednej wsypać kakao , a do drugiej tyle samo mąki ( dla wyrównania konsystencji ) i wymieszać. Upiec oddzielne placki na dwóch jednakowych blaszkach ( 30x20 cm ) w temp. 180- 200'C ( ok. 35 min.). Dobrze wystudzone placki pokroić wzdłuż w paski o szerokości (po tyle samo, mi wychodzi po 10).
Krem:
Około 3/4 szkl. mleka wymieszać dokładnie z mąką . Resztę mleka zagotować z cukrem , a następnie dolać mleko z mąką. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje , wystudzić. Masło ucierać stopniowo dodając masę budyniową. Gotowym kremem smarować paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem. Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica.Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową.
Krem można też wziąć wedle uznania. :)
Smacznego!
Komentarze