Syta zupa jarzynowa dla mięsożerców

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W związku z tym, że czas mam do wykarmienia człowieka, który uwielbia mięso i posiłek bez mięsa nie ma sensu - i pewnie to wywoła kontrowersje - zrobiłam mięsną wersję zupy jarzynowej - z klopsikami. Muszę przyznać, że to był dobry pomysł bo zupa jest jeszcze bardziej syta, ale zarazem bardzo dobra. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Klopsiki:
    300 g mięsa wieprzowego
    pół cebuli
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    olej rzepakowy do smażenia

    Zupa:
    2,5 l wody
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    pół średniej cebuli
    150 g białej kapusty
    kilka różyczek kalafiora
    garść fasolki szparagowej
    2 kostki rosołowe domowej roboty
    groszek cukrowy
    2 liście laurowe
    ziele angielskie
    koper
    natka pietruszki
    jogurt naturalny
    łyżka mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Syta zupa jarzynowa dla mięsożerców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznijmy o klopsików.
    Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy i przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.
  • 2. Teraz czas na zupę:
    Gotujemy wodę, wrzucamy kostki rosołowe, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę. Warto wrzucić również ziele angielskie (możemy je rozgnieść w moździerzu) oraz liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. W tym czasie możemy poszatkować na kawałki o szerokości 0,5 cm kapustę, pokroić na kawałki fasolkę szparagową, rozdzielić różyczki kalafiora. Po 20 minutach gotowania, możemy wrzucić do wywaru warzywa. Gotujemy ok. 10-15 min. Wrzucamy klopsiki. Teraz możemy spokojnie podbić zupę. Mój sposób jest prosty: łyżkę mąki łączę z 2 łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietaną, dodaję chochelkę gorącej wody z naszej zupy. Mieszam dokładnie, aby nie powstały grudki. Wlewam do zupy. Doprawiam solą i pieprzem, wrzucam pokrojony drobno koper oraz pietruszkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować