Syrop ze stokrotek

4.97 (189 ocen)

Wiosna i lato, to najlepsza pora, aby wybrać się na łąkę położoną gdzieś z dala od cywilizacji. I jak już uda nam się taką znaleźć, to nazrywać stokrotek i po powrocie do domu zrobić z nich pyszny syrop. Tak, tak syrop ze stokrotek.

Składniki:

  • stokrotki - ½ kg
    cytryna - 2 szt.
    cukier - ½ kg
    wrząca woda - 3 szk.
Wystaw ocenę:

4.97 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Syrop ze stokrotek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop ze stokrotek 1. Stokrotki oczyszczone, pozbawione owadów i łodyżek przełóż do wyparzonego słoika i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Cytrynę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, jednocześnie usuwając pestki. Następnie plasterki cytryny wraz z powstałym w czasie krojenia sokiem przełóż do słoika ze stokrotkami. Słoik nakryj np. talerzykiem i całość odstaw na 24 godziny.
  • Syrop ze stokrotek 2. Po tym czasie stokrotkową miksturę przecedź przez gazę lub płótno, dokładnie wyciskając cały płyn. Przelej go do rondelka, najlepiej z grubym dnem, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty syrop chcesz uzyskać, najlepiej jest zrobić próbę wylewając łyżeczkę syropu na zimny talerzyk. Jeśli syrop nie jest wystarczająco gęsty należy go jeszcze przez chwilę gotować.
  • 3. Gorący syrop przelej do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia.

Porady

Okazuje się, że te niepozorne małe kwiatki, które rosną niemal wszędzie zawierają wiele dobroczynnych składników, które mają działanie wykrztuśne i jednocześnie ułatwiają przyswajanie innych substancji. Zawierają również związki, które wykazują duże działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Poza tymi wszystkimi dobroczynnymi właściwościami taki syrop jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do lodów, deserów, naleśników, placuszków i owoców. Dodam tylko jeszcze, że ostateczny smak syropu nie ma nic wspólnego z zapachem wyciągu wodnego z kwiatów stokrotek z początkowej fazy przygotowywania syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować