Syrop z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty mniszka zerwać w okolicach południa, kiedy będa dobrze rozwinięte i rozłożyć na ręczniku żeby wyszły wszystkie robaczki. Do garnka wlać wodę i dodać kwiaty. Jedni usuwają zieloną część i używają samych płatków a inni używają całych kwiatów razem z częścią zieloną, ja użyłam całych kwiatów. Całość zagotować i gotować około 15-20 min na wolnym ogniu. Odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie przecedzić wywar, kwiaty dobrze wycisnąć lub też można przecisnąć przez gazę. Do wywaru dodać cukier oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Płyn powinien mieć konsystencję syropu, im dłużej gotujemy tym będzie gęściejszy podobnie jak miód. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i przykryć ręcznikiem.
Komentarze