Syrop z kwiatów czarnego bzu z cytryną

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny domowy syrop z kwiatów czarnego bzu, do syropu dodałam cytrynę. Idealny na przeziębienia i doskonały dodatek do herbaty.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dużych główek kwiatów czarnego bzu
    1,8 kg cukru
    2 cytryny
    1,2 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Przetwory Syropy

Syrop z kwiatów czarnego bzu z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kwiaty 1. W słoneczny ciepły dzień zbieramy kwiaty bzu czarnego, zrywając ostrożnie aby podczas rwania nie wyleciał pyłek kwiatowy. Rozkładamy kwiaty na gazecie aby pozbyć się robaczków, następnie obcinamy nożyczkami same kwiatki i przesypujemy do garnka.
  • 2. Wodę zagotowujemy i dodajemy skórkę otartą z cytryn, cukier oraz cytrynę pokrojoną w plasterki. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zalewamy kwiaty czarnego bzu letnim płynem i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin ( u mnie w lodówce)
  • 3. Następnego dnia syrop filtrujemy przez drobne sito i zlewamy do suchych i czystych słoików lub butelek.
  • 4. Dla pewności syrop możemy zapasteryzować 5 minut w wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować