Syrop z cebuli i miodu

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Syrop z cebuli i miodu to naturalny lek na przeziębienie, ból gardła i kaszel. Wzmacnia organizm, uzupełnia niedobory witamin i wielu mikroelementów w organizmie. Ma właściwości bakteriobójcze i niszczy bakterie odporne na działanie antybiotyków. Zastosowanie cebuli jako leku było popularne od wieków również dzięki dostępności i łatwości przechowywania. Taki zdrowy syrop robiły nasze babcie i mamy. Moja Mama przyzwyczaiła mnie do picia tego syropu, kiedy byłam dzieckiem, dlatego nigdy później nie przeszkadzał mi jego smak i zapach.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 cebule
    5-6 łyżek miodu
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje

Syrop z cebuli i miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy, układamy w słoiku i polewamy miodem. Odstawiamy słoik na kilka do kilkunastu godzin.
    Odcedzamy. Trzymamy w lodówce do 24 godzin.
    Syrop pijemy 3-4 razy dziennie po jednej łyżce, dzieci po jednej łyżeczce.

Porady

Syrop możemy zrobić w różnych wersjach. Cebulę przesypujemy cukrem lub polewamy miodem. Miód poza tym, że ma właściwości lecznicze, zdecydowanie poprawia smak syropu, ale musimy z niego zrezygnować w przypadku alergii na miód. Razem z cebulą do słoika możemy włożyć zmiażdżony ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować